Medische begeleiding

 

Wat begeleiding gedurende het speelseizoen (en ook daarbuiten) aangaat worden hier strikt  de schema’s van Herbots gevolgd (zie : http://herbovet.be/schema.htm ). Deze algemene schema’s worden jaarlijks door Raf Herbots ‘ge-finetuned’ na de controle van de duiven (net voor de kweek en bij de start van het speelseizoen).  

Vooral het vitamine supplement voor inkorven (aminovit) zal nooit ontbreken.

 

Voor de rest worden uiteraard de verplichte entingen paramyxo toegepast door Raf  :

-         op de jonge duiven liefst zo jong mogelijk (Colombovac - Pox)

-         op de oude duiven zeker voor eind februari

Alle vliegduiven worden drie weken voor de start van de vluchten ingeënt tegen paratyfus (Zoösal).

 

De duiven worden (bijna wekelijks) eigenhandig, onder de microscoop, gecontroleerd op Trichomonas gezien deze ziekte de kolonie werkelijk teisterde een paar jaar terug.  Bij voorkomen van deze ‘beestjes’ krijgen de duiven eerst een extra kuur met Tricho Plus (Raf Herbots mengeling op basis van ronidazole) en bij hardnekkige gevallen wordt wel eens individueel behandeld met Meditrich (Zuid Afrikaans middel in pilvorm), waarmee goede resultaten geboekt zijn. Gelukkig is dit momenteel slechts heel uitzonderlijk nodig. De duiven worden wel (zie schema) regelmatig voorbehoedend gekuurd tegen deze plaag.

 

Aan coccidiose wordt weinig tot geen aandacht besteed tenzij er een uitbraak geconstateerd wordt door de dierenarts in het voorseizoen.  Dit is, op dit hok, echter zeer uitzonderlijk.

Kopziektes (ornithose complex, snot, …) komen bij ieder hok voor en worden hier meestal behandeld met een steeds wisselende, door de veearts afgeleverde,  mix van antibiotica (ornimix, luchtwegen,…) - veelal op basis van doxycycline.  Dit voorkomt de gevreesde ‘antibiotica gewenning’. 

De jaarlijks terugkerende opstoot van adeno bij de jonge duiven wordt op dezelfde wijze aangepakt (met een door de veearts afgeleverde mix van antibiotica : adeno-coli preparaat). Dit alles heeft, afgezien van een  paar dagen diarree, eigenlijk geen gevolgen op de prestaties van de duiven in kwestie.   

 

Wekelijks krijgen de duiven een bad. Steeds is er grit en piksteen op het hok aanwezig. Voor het vliegseizoen krijgen alle duiven een druppel Endo/Ecto in de nek tegen parasieten (luizen).

De hokken worden éénmaal per jaar ontsmet (Dettol en/of bleekwater). Indien nodig komt er een nieuwe laag hokwit aan te pas (vooral bij de jongen).

 

Als voer worden de mengelingen van Beyers / Elite  gebruikt : Super Weduwschap,  Jonge duiven met maïs, Super dieet in combinatie met ‘Gaby Vandenabeele’ mengeling (dagen na de vlucht en als onderhoudsmengeling in het tussenseizoen)  , Rui (blauw en rood) en Kweek met rode ‘Start’ korrels erbij (leverancier = Hobbyvoeders Frans ParmentierBalcaen  Wevelgem).